Samen bouwen aan een duurzame toekomst

’s-Hertogenbosch, 25 november 2020 – Woensdag 2 december 2020 leggen wethouder Economische Zaken gemeente ’s-Hertogenbosch mr. J.W.F. Hoskam en directeur N.V. Bossche Investerings Maatschappij (BIM) drs. M.M.M. Horsten gezamenlijk de Eerste steen bij Jamfabriek. Deze symbolische handeling is het officiële startsein voor het herontwikkelen, thematiseren en verduurzamen van het gebouw.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst voor ’s-Hertogenbosch
Gemeente ’s-Hertogenbosch en de BIM hebben de handen ineen geslagen en bouwen samen aan een duurzame toekomst voor ’s-Hertogenbosch. De Eerste steen is hier het symbool van. Er wordt een vernieuwd, duurzaam en energiezuinig gethematiseerd bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd, dat klaar is voor de toekomst: Jamfabriek, home to the future of food.

Wethouder Jan Hoskam: “Met de ingezette verbouwing van Jamfabriek heeft de BIM een start gemaakt met de ontwikkeling van een agrifoodcluster. Met zowel starters, doorgroeiers en volwassen bedrijven actief in de agrifood. Met het thematiseren van bedrijfspanden en het vormen van bijpassende communities levert de BIM een zeer belangrijke bijdrage aan ons lokaal én het regionaal economisch beleid.”

Duurzaamheid staat bij de gemeente en de BIM hoog in het vaandel. Bij de verbouwing worden vrijkomende bouwmaterialen zo veel mogelijk hergebruikt. Daarnaast wordt gestreefd naar energielabel A/een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). Ook worden energiezuinige installaties geplaatst waardoor er geen gasaansluiting meer zal zijn. Vorig jaar zijn er al 1218 zonnepanelen op het dak geplaatst. Het parkeerterrein wordt voorzien van ruim voldoende elektrische laadpalen voor onder andere elektrische deelauto’s voor de community.

Jamfabriek: Home to the future of food
Waar de BIM in 2015 het initiatief Jamfabriek startte op een groot deel van de begane grond van één gebouwdeel, worden nu twee complete gebouwdelen van maar liefst drie etages hoog verbouwd voor de nieuwe Jamfabriek. De food community van ’s-Hertogenbosch en regio is de plek waar alles rondom food samenkomt.

Directeur Maurice Horsten heeft altijd al geloofd in Jamfabriek en in het succes van communities: “De kracht van de BIM is het thematiseren van bedrijfspanden waarbij communities worden ontwikkeld. In alle communities komen onze vier strategische pijlers huisvesten, participeren, verbinden en ondersteunen goed tot hun recht in dynamische, innovatieve ecosystemen waarin ondernemingen, onderwijsinstellingen en overheden rondom een economisch thema samenwerken.”

Het succesvolle recept van Jamfabriek reikt verder dan de gemeentelijke en provinciale grenzen: “De aanvragen stromen binnen. Het begin aardig vol te raken. We kijken uit naar het einde van het tweede kwartaal van 2021, het moment dat we alle bedrijven de sleutel van hun ruimte kunnen geven en de deuren kunnen openen van de nieuwe Jamfabriek.”, aldus Kim Helmer, community manager Jamfabriek.

Interesse om je te vestigen in Jamfabriek of vragen? Neem contact op met Kim Helmer via khelmer@nvbim.nl.